De Say It With Music Challenge (NL)

‘Muziek is de taal van het hart.’ Het is een uitspraak waarin veel muziekliefhebbers zich waarschijnlijk wel in kunnen vinden. De liefde voor muziek is universeel – uitzonderingen daargelaten. Tegelijkertijd zijn mensen verhalenvertellers. We vertellen verhalen over onze levens, over gebeurtenissen, over ideeën, over elkaar. En uiteindelijk veranderen we zelf in een verhaal wanneer we deze wereld verlaten. En toch. Toch hebben we regelmatig moeite de juiste woorden voor onze verhalen te vinden. Met als resultaat dat we allemaal een soort van eilandjes zijn en de afstand naar elkaar niet kunnen overbruggen.

‘Muziek begrijpt me beter dan andere mensen doen.’ Het is een uitspraak waar velen van ons zich mogelijk in herkennen – ikzelf in ieder geval wel. Tegelijkertijd is dat lichtelijk ironisch, omdat muziek gemaakt en geschreven is door andere mensen. Mensen die dezelfde gedachtes denken en dezelfde emoties voelen als jij, en dat op zo`n manier kunnen overbrengen dat we onszelf daarin herkennen, en met jou soms miljoenen anderen. Het blijft bijzonder hoe iets zo persoonlijk en zo universeel tegelijkertijd kan zijn. Muziek verbindt mensen. Misschien kan het ons helpen om de afstand tussen onze eilandjes te verkleinen.

‘Ik houd ervan om muziek met andere mensen te delen.’ Het is een uitspraak waar veel mensen zich wel in herkennen, denk ik. Maar zijn we ook geïnteresseerd om de muziek van anderen te luisteren? We zijn immers niet altijd in de stemming om naar nieuwe muziek te luisteren en vallen dan ook vaak weer terug op liedjes die we al kennen. Tegelijkertijd zijn er zo veel voor jou nog onbekende liedjes die veel voor je zouden kunnen betekenen. Maar wat maakt het voor jou interessant om deze liedjes ook daadwerkelijk te gaan luisteren?

Wellicht herinner je nog de 30 Day Song Challenge uit 2020, een populaire uitdaging op sociale media. Het doel ervan was om elke dag een liedje te delen aan de hand van de opdracht van die dag, bijvoorbeeld dat je een liedje moest delen met een kleur in de titel, of een liedje moest delen dat je een zomergevoel geeft. Een leuke uitdaging, maar tegelijkertijd vond ik de oppervlakkigheid ervan storend. Er ontbrak voor mij een vorm van diepgang. Het was onpersoonlijk persoonlijk. Een liedje met een kleur in de titel boeit me niet en trekt niet m`n interesse om te gaan luisteren, maar als ik weet wat de reden was dat iemand voor dat liedje heeft gekozen, dan maakt dat het liedje ineens wel interessant.

Ik had destijds al een plan opgesteld om een tegenhanger met diepgang te maken, maar deze is pas ongeveer drie jaar na dato van de grond gekomen. Een nieuwe muziekchallenge, gericht op jezelf leren kennen, gericht op anderen leren kennen, gericht op gedachtes over muziek, gericht op verbinding. Als mens vinden we het regelmatig moeilijk om te delen wat we denken of hoe we ons voelen, maar het kan soms zo veel makkelijker zijn om muziek te delen die deze gedachtes en gevoelens kunnen overdragen op een manier waarop we dat zelf niet kunnen. Muziek verbindt.

Deze Challenge heeft geen verplichtingen. Je hoeft het niet te delen, je hoeft de liedjes die erbij passen niet te delen, je hoeft zelfs niet eens bij elke nummer een liedje te vinden. Op dit moment betwijfel of ik bij elk nummer wel een liedje hebt dat erop van toepassing is. En dat is oké. Het doel van deze Challenge is om je liefde voor muziek met anderen te kunnen delen, om nieuwe muziek te leren kennen, om de redenen en verhalen achter de keuzes voor de muziek te kunnen delen en te leren kennen, om na te denken wat muziek voor jou en voor anderen betekent en om – heel misschien – mensen een klein beetje dichter bij elkaar te kunnen brengen.

Zeg het met muziek. Want muziek verbindt.


Sla deze afbeelding op en gebruik deze voor je sociale media (stories), en laat vooral in een reactie achter welke van jouw liedjes bij welke nummers passen.


Gerelateerde berichten:


Volgende bericht:

Vorige bericht: Virtuele Wegversperring


Blijf op de hoogte van nieuwe berichten door Backstage Revisited te volgen via e-mail, Facebook of Instagram.

Subscribe to my newsletter!

Subscribe to my newsletter!

And get a notification when I post something new.

Let me know what you think about it!