Backstage Revisited – Please Enter [NL]

“If you think that your words will ever make a difference, think again and carry on.” / Rise Against – The Unraveling (The Unraveling, 2001)

Dus Jus, verveel jij je ook in deze periode? Om eerlijk te zijn: absoluut niet. Het voordeel van vier baantjes hebben is dat zelfs in deze periode er in ieder geval eentje gewoon doorgaat. Daarnaast kan ik veel tijd besteden aan m’n scriptie. Ik waardeer het enorm dat de overheid alles probeert om mij thuis te houden en zo veel mogelijk tijd daaraan te besteden, zodat ik dit jaar dan misschien toch eindelijk mogelijk een keer afstudeer. Waarschijnlijk zijn de eerste berichten van vrienden inmiddels binnengestroomd op m’n mobiel; ‘Jus, ga nou aan je scriptie. Wat doe je hier?’

Laatst begon het toch weer te kriebelen. Om een eigen blog te beginnen. Of een eigen website. Of hoe je het ook wilt noemen. Mij maakt het niet uit welke naam je aan dit beestje geeft, zolang je het beestje maar niet dood laat bloeden door het in een hokje te stoppen. En dat is precies ook de definitie die ik aan deze website wil geven. Want wat is het doel van deze website eigenlijk? Als je immers boeiend wilt blijven voor een publiek, dan is het wellicht handig om een bepaalde focus te kiezen. Niemand vindt immers alles leuk, dus in dat geval is het niet handig om het te breed te houden. Toch?

In die zin vergelijk ik deze website graag met de beginjaren van de punkcultuur. Johannes van de Weert, leadzanger van de Rotterdamse punkband De Rondos (1978-1980), vertelde me daarover toen ik hem vorig jaar voor mijn scriptie interviewde (en die scriptie is nog steeds niet af, gaat goed zo). Hij vertelde me dat in de beginjaren van punk het onduidelijk was wat punk precies was. Het was echter wel duidelijk dat het een creatieve stroming was die niet alleen muziek bevatte, maar kunst in de breedste zin. Punk was in de beginjaren voornamelijk gericht op creativiteit, voordat het uitmondde in een anarchistische, nihilistische en gewelddadige subcultuur. Deze brede definitie van punk, voordat het gedefinieerd was wat het precies inhield, dat is misschien wel waar ik op dit moment met deze website naartoe wil; een ongedefinieerd geheel. (En hopelijk eindigt dit niet als een anarchistische, nihilistische en gewelddadige website.)

Om dan misschien toch een vorm van structuur te geven aan deze website, gebruik ik graag het voorbeeld van straight edge. In het boek Straight Edge – Hardcore Punk, Clean-living Youth, and Social Change (2006) van Ross Haenfler wordt genoemd dat een van de belangrijkste onderliggende structuren van de straight edge beweging (of is het een subcultuur?) positiviteit is. Deze positiviteit is voor hen niet alleen een ‘drug-free’ leven, maar wordt door straightedgers op nog veel meer manieren gedefinieerd, namelijk: het in twijfel trekken en weerstaan van maatschappelijke normen, een positieve blik hebben op het leven, een individu zijn, mensen met respect en waardigheid behandelen en handelingen uitvoeren die de wereld een betere plek maken (Haenfler, 2006: p. 37). Dit sluit aan bij een van mijn eigen doelen, genoemd in mijn op Facebook geplaatste nieuwjaarsspeech (die ik tevens met terugwerkende kracht ook op deze website zal plaatsen).

Goed, er is een structuur, maar alsnog lichtelijk vaag dit, Jus. Wellicht toch handig om te vertellen wat je inhoudelijk kan verwachten. Zoals hierboven al genoemd; de speeches die ik de afgelopen jaren heb geschreven en op m’n Facebook heb gepost. Speeches waarin ik open en oprecht probeer te zijn en die dan ook waarschijnlijk niet door iedereen gewaardeerd worden. Maar één van de eerste regels die ik heb geleerd over schrijven is dat je voor jezelf moet schrijven, niet voor anderen. En ik heb de afgelopen jaren hele mooie reacties erop ontvangen. Blijkbaar kunnen sommigen het waarderen. Daarnaast zal uiteraard muziek aan bod komen (hint: noteer alvast 23 april in je agenda). De mensen die me al kennen weten dat ik de afgelopen jaren veel naar rock, punk en metal heb geluisterd, maar de laatste maanden en jaren ben ik juist op zoek gegaan naar muziek buiten die genres. Niet elk muziekgenre is goede muziek, maar ik ben ervan overtuigd dat bijna elk genre binnen het genre goede muzikanten heeft. Zo zullen ook artiesten uit onder andere soul, hiphop, pop en weet ik veel tot wat voor (sub)genres sommige artiesten behoren (stop ze niet in een hokje..) aan bod komen.

Deze website is voor mij een platform om alles te delen wat ik tegenkom in het leven en wat me aan het denken zet, waarvan ik leer of wat nieuwe perspectieven creëert. Muziek, boeken, films, citaten, nieuwsartikelen, wetenschappelijke artikelen, video’s; allemaal dingen die eronder kunnen vallen. (Overigens wil ik aan deze lijst ook nog ‘vrienden’ toevoegen, want ook van hen leer ik veel. Niet alleen door wat ze vertellen, maar ook in hoe ze zijn en wat ze doen. Als je goed kijkt kan je immers overal wat van leren). En uiteraard de reeks gedachten die aanhoudend door m’n eigen hoofd ronddwalen. Laat ik eerlijk wezen; ze maken me niet altijd gelukkiger, maar ik leer er wel enorm veel van. Het is zowel een vloek als een zegen. Maar ook die gedachten moet ik niet in een hokje plaatsen. Of in het hokje laten zitten waarin ze zitten. Want als je een gedachte niet deelt of niet omzet in iets, dan bloedt het dood en gebeurt er uiteindelijk niks mee. Deze website was een gedachte, en nu is het hier.

Society’s my front stage

This is my backstage

Please enter..


Gerelateerde berichten:


Wil je up-to-date blijven? Meld je dan vooral aan voor updates via de mail of volg het via Facebook of Instagram!


Volgende bericht: De Kracht van Stilte… Welkom

Vorige bericht: 2019: An Open Letter

Subscribe to my newsletter!

Subscribe to my newsletter!

And get a notification when I post something new.

Let me know what you think about it!