With All My Favourite Colours [NL]

“With all my favorite colors, yes, sir

All my favorite colors, right on

My sisters and my brothers

See ‘em like no others

All my favorite colors”

                Black Pumas – Colors (Black Pumas, 2019)

Wat ik me weleens afvraag is; hoe zou de wereld eruit zien als iedereen kleurrijke kleding zou dragen? Als ik op een grauwe dag door de stad loop, of als ik met veel mensen op de bus sta te wachten, dan beeld ik me weleens in hoe het eruit zou zien als iedereen felle kleuren zou dragen. Donkere kleuren kunnen mooi zijn, maar als iedereen het draagt, is dat dan niet te veel van het goede? Ziet er de wereld er op grauwe dagen niet veel mooier uit als mensen zich op een kleurrijke manier zouden uiten?

Als kind had ik niks met donkere kleuren. Ik vond ze saai en eentonig. Toen ik nog te jong en te klein was om zelf kleding  te gaan kopen, zei m’n moeder wanneer ze weer wat voor me zou halen. Ik zei dan altijd dat ik kleding met kleurtjes wilde. Dat vond ik namelijk een stuk mooier. Vorig jaar herontdekte ik mijn liefde voor felle kleuren. Niet per se lichte kleuren, maar eerder volle kleuren, zoals okergeel, bordeauxrood en turquoise. Misschien niet geheel toevallig de kleuren die ik gebruik voor deze website, en tevens ook de kleuren die aanwezig zijn in m’n eigen kamer; mijn offline backstage.

Sinds vorig jaar ben ik dus weer actief bezig geweest om m’n kledingkast kleurrijker te vullen, wat tot op heden prima gelukt is. Het mooiste verhaal daarvan is misschien wel mijn zoektocht naar gekleurde schoenen. Ik heb namelijk behoorlijk wat schoenen, ook in allemaal verschillende stijlen, maar allemaal waren het de standaardkleuren zwart en bruin (pas sinds dit jaar heb ik ook witte schoenen, een kleur die mij vaak niet staat, maar die ik wel steeds meer probeer te mengen in m’n kledingstijl). Een schoenenmerk dat ik al een aantal jaar volg is Dr. Martens, die in mijn ogen mooie en stijlvolle schoenen hebben. Alleen wel een beetje aan de dure kant. Desondanks besloot ik vorig jaar een keer langs te gaan bij een van hun winkels.

Aan gekleurde schoenen geen gebrek; knalrode, knalgele, knalblauwe en nog veel meer kleuren. Ik was er meteen weg van, maar de rode vond ik te lichtrood. Dus ik moest kiezen tussen de gele en de blauwe, en mij kennende is dat een lang nadenkproces. De verkoopmedewerker, een knul van mijn leeftijd, zei daarop tegen me dat blauw een wat neutralere kleur is die bij meer outfits past, in tegenstelling tot geel. Ik vond dat hij wel een punt had, en zei daarop dat ik op safe zou gaan en de blauwe zou kiezen. Hij moest erom lachen; de meeste mensen die zeggen dat ze op safe gaan, lopen immers alsnog gewoon met zwarte schoenen de deur uit. Maar ik was geslaagd in m’n missie; eindelijk had ik gekleurde schoenen in m’n collectie.

In februari besloot ik een keertje voor een risicovol outfit te gaan en de meest kleurrijke kledingstukken bij elkaar te pakken en aan te trekken. Het resultaat; een okergele coltrui, een geruite bomber (hoewel die niet per se heel kleurrijk is), een corduroy bordeauxrode broek, een blauwgroene jas en knalblauwe Dr. Martens. De meningen over het resultaat zullen waarschijnlijk verschillen; op de rand, of er net over? Persoonlijk kon ik het wel waarderen. (Tekst gaat verder onder afbeelding.)

In het verleden heb ik wel vaker modieuze risico’s genomen. Toen ik 14 jaar oud was, ging ik met een knalroze t-shirt op de klassenfoto op school. Twee jaar later kocht ik in Rome een lichtroze jack, waar een aantal docenten lichtelijk verbaasd en bewonderend op reageerde; dat ik daar zomaar meer over straat durfde te gaan. Een paar jaar later, in 2016, droeg ik regelmatig bandana’s, iets wat in mijn buurt nauwelijks voorkomt. Ik vond het dan ook spannend toen ik het de eerste keer ging dragen. Desondanks waren de reacties overwegend positief.

En toch blijf ik me afvragen hoe de wereld eruit zou zien als we allemaal de meest kleurrijke kleding zouden dragen. Zouden de druilerige dagen dan niet een stuk vrolijker worden tussen al die mensen die al die kleuren dragen? Eerlijk gezegd zou ik het wel een keer mee willen maken, gewoon om te zien hoe dat zou zijn. Uiteraard draag ik zelf ook regelmatig een volledig zwarte outfit, zeker als ik naar concerten ga waar alternatieve muziek wordt gespeeld. En toch; vaak probeer ik enige vorm van contrast toe te passen, of een donkere kleur te combineren met iets kleurrijks.

Misschien is het ook niet een kwestie van niet willen, maar eerder van niet durven. Wanneer heb je zelf voor het laatst al je meest kleurrijke kleding met elkaar gecombineerd en ben je daarmee over straat gegaan? Het maakt niet uit of de combinatie op het randje is, of misschien zelfs net over het randje; misschien moeten we het maar gewoon een keer proberen.

“I’m headed to town, town, town.. in style” / Black Pumas – Colors (Black Pumas, 2019)


Gerelateerde berichten:


Volgende bericht: Slecht(s) Mens

Vorige bericht: De Afspeellijst die veranderde in een Muzikaal Dagboek


Blijf op de hoogte van nieuwe berichten door te volgen via e-mail, Facebook of Instagram.

Subscribe to my newsletter!

Subscribe to my newsletter!

And get a notification when I post something new.

2 thoughts on “With All My Favourite Colours [NL]

    1. Dank! Die blauwe schoenen zijn ook zeker tof, hoewel de reacties erop wisselend doch overwegend positief zijn. Het is soms echt experimenteren, wat enerzijds leuk is, maar anderzijds ook spannend aangezien mensen het kunnen zien en je er sowieso op gaan beoordelen.

Let me know what you think about it!